Έχεις Παράπονο; Πώς να το Πεις Χωρίς να Χαλάσεις τη Σχέση Σου

Έχεις Παράπονο; Πώς να το Πεις Χωρίς να Χαλάσεις τη Σχέση Σου

Τα παράπονα είναι κομμάτι κάθε σχέσης. Το πώς όμως τα εκφράζεις, κάνει όλη τη διαφορά ανάμεσα στο να έρθεις πιο κοντά με τον άλλον ή να τον απομακρύνεις για πάντα.

Στην πραγματικότητα, όταν εκφράζουμε τα παράπονά μας με υγιή τρόπο, δεν βλάπτουμε τη σχέση – την ενδυναμώνουμε. Και όπως λένε οι ειδικοί στην ψυχολογία σχέσεων, το κλειδί είναι να επικοινωνούμε με τρόπο που οδηγεί σε κατανόηση και όχι σε σύγκρουση.

Πριν ξεκινήσεις… μήπως έχεις μη ρεαλιστικές προσδοκίες;

Πολλές φορές τα παράπονα ξεκινούν όχι επειδή κάτι είναι τραγικά λάθος, αλλά επειδή έχουμε προσδοκίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ίσως περιμένεις ο σύντροφός σου να καλύψει όλες σου τις ανάγκες ή να σου προσφέρει όσα εσύ ονειρεύτηκες όταν ήσουν μικρός/ή.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι σε κάθε σχέση υπάρχει σύγκρουση, μονοτονία και ανάγκη για συμβιβασμό.

Γι' αυτό, πριν αρχίσεις να «διορθώνεις» τα πάντα, επικεντρώσου σε αυτά που επανέρχονται συστηματικά και σε ενοχλούν ουσιαστικά.

Πώς να Εκφράσεις Παράπονα Χωρίς να Κάψεις Γέφυρες
– 7 Πρακτικά Βήματα

1. Βρες τη σωστή στιγμή

Μην ξεκινάς την κουβέντα σου σε λάθος timing. Πες με ειλικρίνεια ότι θέλεις να συζητήσετε κάτι και ρώτησε πότε είναι η κατάλληλη ώρα. Αν ο άλλος προσπαθήσει να αποφύγει εντελώς τη συζήτηση, μην αποδεχτείς το «ποτέ» ως απάντηση. Όλοι αξίζουμε να ακουστούμε.

2. Αξιολόγησε το μέγεθος του θέματος

Πριν μιλήσεις, ρώτα τον εαυτό σου: Αυτό που με ενοχλεί είναι κάτι μικρό, ή κάτι που μπορεί να κλονίσει σοβαρά τη σχέση; Βάλε το σε μια κλίμακα από το 1 ως το 10 και πράξε ανάλογα. Αν είναι σημαντικό, εξήγησε γιατί σε αγγίζει τόσο και τι συνέπειες μπορεί να έχει αν αγνοηθεί.

3. Φρόντισε να ακουστείς – πριν να είναι αργά

Έρευνες δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων δεν αντιλαμβάνονται ότι ο σύντροφός τους είναι δυστυχισμένος, μέχρι να φτάσει στα άκρα. Μην περιμένεις να φτάσεις στο σημείο να ξεσπάσεις ή να τα πεις όλα μαζί. Μίλα όσο είναι ακόμα νωρίς.

4. Χρησιμοποίησε τη «μέθοδο του σάντουιτς»

Ξεκίνα με κάτι θετικό. Για παράδειγμα: «Είσαι υπέροχος γονιός και τα παιδιά σε λατρεύουν».

Μετά πες το παράπονο σου: «Θα ήθελα όμως να βρίσκουμε πιο ποιοτικό χρόνο οι δυο μας, γιατί νιώθω ότι απομακρυνόμαστε».

Και κλείσε με ενίσχυση: «Το ξέρω πως μπορούμε να το καταφέρουμε μαζί. Θέλω να προσπαθήσουμε».

5. Δείξε τρωτότητα – πες την αλήθεια σου

Μπορείς να πεις: «Δυσκολεύομαι να σου μιλήσω για αυτό, γιατί φοβάμαι ότι θα το πάρεις στραβά, αλλά είναι σημαντικό για μένα...»

Αυτή η προσέγγιση δείχνει ότι δεν επιτίθεσαι, αλλά προσπαθείς να εκφραστείς με ειλικρίνεια.

6. Άφησε χώρο στον άλλον να μιλήσει

Μην διακόπτεις, μην ανεβάζεις τον τόνο. Δώσε στον άλλον τον χώρο να απαντήσει, ακόμα κι αν στην αρχή φαίνεται αμυντικός. Μόνο μέσα από τη σιωπή και την ακρόαση μπορεί να χτιστεί πραγματικός διάλογος.

7. Κλείσε με ευγνωμοσύνη

Αυτό είναι το πιο παραγνωρισμένο, αλλά και το πιο δυνατό σημείο: Πες ένα απλό «Σε ευχαριστώ που με άκουσες. Το εκτιμώ πολύ.»

Δείχνεις σεβασμό και ενδυναμώνεις τη σχέση, ακόμη και μετά από μια δύσκολη συζήτηση.

Τελική Σκέψη

Δεν υπάρχει «μαγικός» τρόπος να παραπονιέσαι. Αλλά υπάρχει σωστός τρόπος. Ένας τρόπος που δεν χτίζει τείχη, αλλά γέφυρες κατανόησης.

Και την επόμενη φορά που θα νιώσεις την ανάγκη να μιλήσεις... θυμήσου ότι δεν χρειάζεται να τσακωθείτε για να ακουστείς. Χρειάζεται να το κάνεις με ενσυναίσθηση, πρόθεση και ευγένεια.